Η Μονάδα Νοσημάτων Θώρακος λειτουργεί υπό την ευθύνη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Πνευμονολογίας Χριστίνας Γκράτζιου από το 1995.
Η Μονάδα περιλαμβάνει τμήματα, στα οποία απασχολούνται εξειδικευμένοι ιατροί και τεχνικοί των εργασιών
Οργανώθηκε το 1996 και λειτουργεί υπό την ευθύνη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Χριστίνας Γκράτζιου. Το ιατρείο παρακολουθεί μια μεγάλη ομάδα ασθενών με Βρογχικό Άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) και άλλα πνευμονολογικά προβλήματα καθώς και ασθενείς με Αλλεργική Ρινίτιδα και άλλα Αλλεργικά Νοσήματα του αναπνευστικού. Έως σήμερα παρακολουθούνται συστηματικά περισσότερα από 6.000 ασθενείς με αλλεργικό και μη αλλεργικό βρογχικό άσθμα διαφόρων βαθμών βαρύτητας και άλλα συνοδά αλλεργικά νοσήματα του αναπνευστικού καθώς και ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.
Στο κέντρο εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες τεχνικές διάγνωσης νοσημάτων των αεραγωγών και της αλλεργίας και οι πλέον σύγχρονες θεραπείες, ανάλογες με εκείνες που εφαρμόζονται σε τμήματα της Αμερικής και της Ευρώπης. Επίσης, εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα θεραπείας για σοβαρό αλλεργικό άσθμα με ανοσοθεραπεία και ανοσοτροποποίηση και προγράμματα πρόληψης και θεραπείας αλλεργιών του αναπνευστικού συστήματος.
Στο κέντρο λειτουργεί ειδικό εργαστήριο όπου γίνεται εξειδικευμένος έλεγχος:
Πνευμονικής λειτουργίας(απλή και δυναμική σπειρομέτρηση, σπειρομέτρηση πριν και μετά βρογχοδιαστολής, καμπύλη ροής όγκου πριν και μετά βρογχοδιαστολής, μέτρηση στατικών όγκων, μέτρηση διαχυτικής ικανότητας, ολικής πνευματικής χωρητικότητας, λειτουργικής αερογραμμής, υπολειπόμενης ποσότητας
Αλλεργιών με δερματικές δοκιμασίες
Οξυμετρία
Ανάλυση αερίων αίματος
Ειδικό πρόγραμμα ελέγχου αθλητών
Ειδική δοκιμασία άσκησης με εργοσπειρομετρία σε τάπητα ή ποδήλατο
Ειδικές δοκιμασίες ελέγχου βρογχικής υπερευαισθησίας με ειδικές προκλήσεις
Ειδικές δοκιμασίες ελέγχου της φλεγμονής αεραγωγών με μη εμβατικούς δείκτες: μετρήσεις μονοξειδίου του αζώτου (εκπνεόμενο ΝΟ, εξειδικευμένος δείκτης αλλεργικής φμονής, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα), συμπυκνώματος εμπνεόμενου αέρα (EVC) και εφαρμογή προκλητή απόχρεμψης
Στο κέντρο λειτουργεί Ειδικό Εργαστήριο Ελέγχου του Άσθματος των Αθλητών και του Άσθματος μετά από Άσκηση από το 2004. Στο εργαστήριο ελέγχθηκαν οι αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, κατόπιν σύστασης της Ιατρικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Το εργαστήριο ξεκίνησε τη μελέτη κέντρο συνεργασίας και για τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, ενώ συμμετείχε και σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Ο έλεγχος που γίνεται περιλαμβάνει ειδική δοκιμασία άσκησης με εργοσπιρομετρία σε τάπητα ή ποδήλατα και ειδικές δοκιμασίες ελέγχου βρογχικής υπερευαισθησίας με ειδικές προκλήσεις.
Ειδικό Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος
Λειτουργεί από το 2000 υπό την ευθύνη της Αναπληρωτριας Καθηγήτριας κας Χριστίνας Γκρατζιου .Πρόκειται για το πρώτο Ιατρείο στην Ελλάδα που σχεδίασε και εφάρμοσε οργανωμένο ειδικό πρόγραμμα για τη διακοπή του καπνίσματος. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε καπνιστές του γενικού πληθυσμού και σε καπνιστές ειδικών ομάδων(ασθενείς με χρόνια προβλήματα όπως καρδιολογικά,σακχαρώδη διαβήτη,ψυχικά νοσήματα κ.α.)και έχει ως στόχο την ενημέρωση και την εφαρμογή ειδικών μεθόδων που διευκολύνουν τη διακοπή του καπνίσματος. Μέχρι σήμερα παρακολουθουνται περισσότεροι από 8.000 καπνιστές.
Η επιτυχία του προγράμματός είναι σημαντική ,καθώς το 80% των συμμετεχοντων επιτυγχάνει τη διακοπή του καπνίσματος. Το Ιατρείο έχει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικοτητα στην Ευρώπη και η λειτουργία του αποτέλεσε πρότυπο για τη δημιουργία μιας σειράς ανάλογων κέντρων σε άλλα νοσοκομεία και πανεπιστημιακα τμήματα ενώ αποτελεί και κέντρο αναφοράς όσον αφορά τη διακοπή του καπνίσματος.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα που εφαρμόζεται μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.life-nosmoking.gr
Λειτουργεί από το 1992 στα πλαίσια της λειτουργίας της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας υπό την ευθύνη της πνευμονολόγου Αναστασίας Σαμακοβλή, η οποία έχει τη φροντίδα και την επιμέλεια των ασθενών που νοσηλεύονται στο Θεραπευτήριο για αναπνευστικές παθήσεις, για τους μετεγχειρητικούς ελέγχους.
Οργανώθηκε από το 1996 και λειτουργεί υπό την ευθύνη του Καθηγητή Εντατικής Θεραπείας Σερ. Νανά. Στόχος του εργαστηρίου είναι η διενέργεια καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κοπώσεως σε μορφές ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο, Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.), σαρκοείδωση, κυστική σύσταση, υπνική άπνοια, μεσογειακή αναιμία, ασκήσεις και γενικές περιοριστικές. ικανότητας για άσκηση. Με την καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κοπώσεως γίνεται σταδιοποίηση της νόσου, διαφοροδιάγνωση της δύσπνοιας που εμφανίζουν οι ασθενείς, εκτίμηση του αποτελέσματος της φαρμακευτικής αγωγής, προεγχειρητικός έλεγχος και σχεδιασμός του προγράμματος αποκατάστασης.
Οι εξετάσεις που εκτελούνται στο εργαστήριο υπό ιατρική επίβλεψη είναι:
Εργοσπειρομετρία
Καμπύλη ροής όγκου προ και μετά την κόπωση
Οξυμετρία προ και μετά την κόπωση
Έλεγχος λειτουργίας αναπνευστικών μυών προ και μετά την κόπωση
Αξιολόγηση αναπνευστικής ενόρμησης
Λειτουργεί για περισσότερο από 15 χρόνια, παράλληλα με το Εργαστήριο Καρδιοαναπνευστικής Δοκιμασίας Κόπωσης, υπό την ευθύνη του Καθηγητή Εντατικής Θεραπείας Σερ. Νανά. Το Κέντρο έχει αναπτύξει δραστηριότητα σε ερευνητικό και κλινικό επίπεδο με κύριο αντικείμενο την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών στα προγράμματα αποκατάστασης καρδιοπαθών και ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα, ειδικότερα στην εφαρμογή των βέλτιστων τεχνικών που εξατομικεύονται κατά περίπτωση. Η στελέχωση του Κέντρου περιλαμβάνει ιατρό, εργοφυσιολόγο, φυσικοθεραπευτή, ψυχολόγο και διαιτολόγο.
Σε όλα τα Εργαστήρια εκτελείται λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής σε μεγάλο αριθμό ασθενών, οι οποίοι παραπέμπονται από άλλα νοσοκομεία και από ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ από όλη την Αττική.
Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται στις πνευμονολογικές λειτουργίες και είναι οι ακόλουθες:
Απλη Σπειρομέτρηση
Δυναμική Σπειρομέτρηση
Σπειρομέτρηση προ και μετά βρογχοδιαστολής
Καμπύλη ροής όγκου προ και μετά βρογχοδιαστολής
Μέτρηση στατικών και δυναμικών όγκων (Ολική πνευματική χωρητικότητα, Υπολειπόμενος όγκος αέρα)
Μέτρηση διαχυτικής ικανότητας
Μέτρηση διατήρησης πνεύμονα
Μέτρηση εισπνευστικής και εκπνευστικής πιέσεως των αναπνευστικών μυών
Ανάλυση αερίων αρτηριακού αίματος